sobota, 3 maja 2014

Ciasto makowo-kokosowe


Polecam to ciasto na weekendowe popołudnie. Połączenie kakao, maku i kokosu. A to wszystko w jednym kawałku. Ciasto nie jest mocno słodkie, jeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilości cukru. U mnie cukru było tak akurat, że po zjedzeniu nie ma się wrażenia, że było za słodko.
Jeśli lubicie mak, a nie macie ochoty na tradycyjny makowiec zachęcam do wypróbowania tego ciasta.

Składniki na małą prostokątną blachę ( ok.35x24):
kruche ciasto
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 100g margaryny
  • 3 żółtka

masa makowa
  • 300g maku
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek cukru
 masa kokosowa
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 szczypta soli
 kruszonka
  • 50g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki cukru
 + odrobina margaryny i mąki do przygotowania formy

Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowujemy kruche ciasto. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, a na końcu żółtka. Zagniatamy ciasto.
Blachę wysmarowujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i rozkładamy je palcami na całej powierzchni blachy. Wkładamy do lodówki.

Następnie robimy warstwę kokosową. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Mak osączamy na sicie. Mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mak mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jajka i dokładnie łączymy składniki.
Dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Składniki kruszonki mieszamy w misce, zagniatamy i kruszymy, próbujemy czy odpowiada nam słodycz kruszonki, ewentualnie dosładzamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładamy masę makową, rozkładamy ją równomiernie. Następnie rozsmarowujemy równo masę kokosową, a na końcu posypujemy ciasto kruszonką.
Pieczemy około 45 minut.
Gdy beza kokosowa będzie sucha, ciasto jest gotowe.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz