Polecam to ciasto na weekendowe popołudnie. Połączenie kakao, maku i kokosu. A to wszystko w jednym kawałku. Ciasto nie jest mocno słodkie, jeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilości cukru. U mnie cukru było tak akurat, że po zjedzeniu nie ma się wrażenia, że było za słodko.
Jeśli lubicie mak, a nie macie ochoty na tradycyjny makowiec zachęcam do wypróbowania tego ciasta.
Składniki na małą prostokątną blachę ( ok.35x24):
kruche ciasto
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 100g margaryny
- 3 żółtka
masa makowa
- 300g maku
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 3 białka
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 50g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 100 g mąki
- 3 łyżki cukru
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowujemy kruche ciasto. Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, a na końcu żółtka. Zagniatamy ciasto.
Blachę wysmarowujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i rozkładamy je palcami na całej powierzchni blachy. Wkładamy do lodówki.
Następnie robimy warstwę kokosową. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Mak osączamy na sicie. Mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mak mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jajka i dokładnie łączymy składniki.
Dodajemy miód i ponownie mieszamy.
Składniki kruszonki mieszamy w misce, zagniatamy i kruszymy, próbujemy czy odpowiada nam słodycz kruszonki, ewentualnie dosładzamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładamy masę makową, rozkładamy ją równomiernie. Następnie rozsmarowujemy równo masę kokosową, a na końcu posypujemy ciasto kruszonką.
Pieczemy około 45 minut.
Gdy beza kokosowa będzie sucha, ciasto jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz