Pyszna letnia tarta ze słodko kwaśnym rabarbarem i słodką bezą. Ciasto wyszło mi dość słodkie, tak więc w przepisie podaje zmniejszone proporcje cukru,aby się nie zasłodzić.
Przepis na duża formę do tarty lub kwadratową blaszkę.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 150g cukru pudru
- 130 g masła
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- 5 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka startej skórki z limonki
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy kawałki masła, żółtka, szczyptę soli oraz łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy jeszcze trochę wody, jeśli za mokre mąki.
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy lub wylepiamy blachę ciastem przy pomocy rąk. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Obieramy go z włókien i kroimy na cienkie kawałki.
Mieszamy z brązowym cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy ciasto na 15-20 minut, aż się lekko zrumieni.
W tym czasie ubijamy białka z solą, powoli dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny.
Wykładamy owoce na podpieczone ciasto, przykrywamy równomiernie pianą.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Gdy piana zacznie lekko brązowieć, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od tego jaką bezę chcemy uzyskać, bardziej lub mniej wysuszoną.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypujemy startą skórką z limonki.
Rabarbar i beza - wyjątkowo udane połączenie, jedno z moich ulubionych :) Cudna ta Twoja tarta :)
OdpowiedzUsuń