Takie szparagi to wykwintne połączenie prostoty z wyrafinowanym smakiem. Świetne na przystawkę lub elegancką kolację.W towarzystwie młodych ziemniaków mogą stanowić osobne danie.
Składniki dla 2 osób:
- 1 pęczek szparagów
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowane szparagi dzielimy na 4 równe porcje, każdą owijamy boczkiem i smażymy na łyżce masła, tak, aby boczek się lekko wytopił i stał się chrupiący.
Na osobnej patelni rozpuszczamy pozostałe 3 łyżki masła, dodajemy sok z limonki. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Na talerzach układamy po 2 pakieciki szparagów. Każdą porcję polewamy masłem limonkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz