sobota, 28 czerwca 2014

Szparagi w boczku z masełkiem limonkowym


 
Takie szparagi to wykwintne połączenie prostoty z wyrafinowanym smakiem. Świetne na przystawkę lub elegancką kolację.W towarzystwie młodych ziemniaków mogą stanowić osobne danie.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 pęczek szparagów
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ugotowane szparagi dzielimy na 4 równe porcje, każdą owijamy boczkiem i smażymy na łyżce masła, tak, aby boczek się lekko wytopił i stał się chrupiący.
Na osobnej patelni rozpuszczamy pozostałe 3 łyżki masła, dodajemy sok z limonki. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

Na talerzach układamy po 2 pakieciki szparagów. Każdą porcję polewamy masłem limonkowym.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.