Gdy nadchodzi sezon wiosenno letni, z niecierpliwością oczekuję nowalijek i rabarbaru. Jak sami na pewno wiecie, rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów. U mnie zawsze jest placek, owoce z kruszonką, czasem dżem, ale przede wszystkim kompot. Czasem robię zupełnie prosty, czasem urozmaicam.
Dziś podaje super prosty przepis na błyskawiczny kompot truskawkowo rabarbarowy.
Składniki:
- 3 grube łodygi rabarbaru
- 2 szkl. truskawek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1,5 litra wody
Owoce myjemy dokładnie, oczyszczamy z piasku. Truskawkom usuwamy szypułki i wkładamy je do garnka. Rabarbar obieramy z włókien, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na centymetrowe kawałki.
Owoce zalewamy wodą i dodajemy cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu.
Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze z 10 minut. Sprawdzamy smak, jeśli lubimy mocno słodkie kompoty dodajemy jeszcze trochę cukru.
Jeśli nie wypijecie od razu całego kompotu, chłodny wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz