piątek, 4 lipca 2014

Kompot truskawkowo-rabarbarowy


Gdy nadchodzi sezon wiosenno letni, z niecierpliwością oczekuję nowalijek i rabarbaru. Jak sami na pewno wiecie, rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów. U mnie zawsze jest placek, owoce z kruszonką, czasem dżem, ale przede wszystkim kompot. Czasem robię zupełnie prosty, czasem urozmaicam.
Dziś podaje super prosty przepis na błyskawiczny kompot truskawkowo rabarbarowy.

Składniki:
  • 3 grube łodygi rabarbaru
  • 2 szkl. truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 litra wody

Owoce myjemy dokładnie, oczyszczamy z piasku. Truskawkom usuwamy szypułki i wkładamy je do garnka. Rabarbar obieramy z włókien, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na centymetrowe kawałki.
Owoce zalewamy wodą i dodajemy cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu.
Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze z 10 minut. Sprawdzamy smak, jeśli lubimy mocno słodkie kompoty dodajemy jeszcze trochę cukru.
Jeśli nie wypijecie od razu całego kompotu, chłodny wstawiamy do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz