Indyk charakteryzuje się delikatnym kruchym i chudym mięsem. Jeśli będziemy przestrzegać czasu pieczenia, otrzymamy pyszne soczyste mięso. Przepieczone niestety jest za suche, tak więc warto trzymać się wskazówek. Pieczeń jest ziołowa z lekko słodkim sosem. Jeśli nie lubicie słodkich sosów, można zastąpić go bulionem i białym winem w proporcjach 1:1.
Składniki:
- 0,7 kg fileta z indyka w jednym kawałku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 mały pęczek koperku
- 6 łyżek oliwy ziołowej np. bazyliowej
- 200 ml soku ananasowego ( lub po 100 ml bulionu i białego wina)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Zioła drobno siekamy lub blenderujemy. Do ziół dodajemy 4 łyżki oliwy i taką mieszanką nacieramy mięso.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i wkładamy mięso. Pieczemy godzinę. W międzyczasie obracamy indyka i podlewamy kilkukrotnie sokiem ananasowym.
Upieczone mięso wykładamy na drewnianą deską i dajemy mu odpocząć.
Sos z pieczenia zlewamy do rondelka, podgrzewamy. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z sosem przy pomocy trzepaczki. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy trochę wody.
Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz