środa, 30 lipca 2014

Placuszki bananowe




 Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie polecam placuszki bananowe. Są delikatne i lekkie, w ustach czujemy wpierw smak bananów i kokosa, potem rozmarzamy się i czujemy się jak na Karaibach - brakuje tylko ananasa i rumu. Mimo to, placuszki na pewno spełnią wasze oczekiwania. Są błyskawiczne w przygotowaniu i smażeniu i znikają w mgnieniu oka.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki chipsów kokosowych ( opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Banany obieramy i rozgniatamy w misce widelcem. Wbijamy całe jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do masy.
Rozgrzewamy olej na patelni ( polecam kokosowy, świetnie będzie pasował) i łyżką nakładamy małe placuszki.
Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszek się zarumieni.
Podajemy posypane chipsami lub wiórkami kokosowymi.
Prawda, że proste?:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz