Spróbujcie kiedyś kotletów w kokosie. To naprawdę ciekawa alternatywa dla zwykłego schabowego.
Zupełnie inny smak, inne dodatki, inna jakość. Po takim daniu czujemy się na pewno lekko i obiecujemy sobie, że to danie na pewno jeszcze zagości na naszym stole.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 duży por
- 2 jajka
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki mielonego chilli
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 300g krojonego ananasa z puszki
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Roztrzepujemy jajka, również doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.
Smażymy na rozgrzanym maśle po parę minut aż do zrumienienia.
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy kawałki ananasa, brązowy cukier i chilli. Skrapiamy sokiem z limonki, ewentualnie doprawiamy solą.
Kotlety podajemy z ryżem i słodko i ostrym ananasem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz