środa, 27 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowo-marcepanowe z wiśniami




Nie wierzycie, ze dwie osoby mogą zjeśc całe ciasto w jeden dzień? Mogą. I nawet biją się o ostatni kawałek! To ciasto jest rewelacyjne, mokre, mocno czekoladowe, z wiśniami... przypomina święta, ponieważ w głównej mierze składa się z marcepanu i zmielonych migdałów.Mogłabym je jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzi!

Składniki na małą tortownicę:
  • 50g cukru brązowego
  • 50g cukru białego
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 100g marcepanu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g wydrylowanych wiśni ( mogą być również z kompotu lub mrożone)
  •  wiśnie kandyzowane lub świeże do dekoracji

Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Marcepan i 100g czekolady ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Dosypujemy mielone migdały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i łączymy dokładnie z masą.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Układamy wiśnie, wciskając je lekko do środka.
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. W tym celu w rondelku podgrzewamy wodę i wkładamy do niego stalową miskę. Do miski wrzucamy kawałki czekolady. Czekolada roztopi się pod wpływem ciepła.
Ciasto dekorujemy kandyzowanymi lub świeżymi wiśniami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz