wtorek, 5 sierpnia 2014

Czekoladowy krem z awokado ( nutella z awokado)




Super zdrowa alternatywa dla kalorycznej nutelli. Każdy wie, że jest pyszna, jednak jej nadmiar powoduje już wyrzuty sumienia. Ja najchętniej jadłabym ją łyżeczkami, dlatego staram się kupować ją jak najrzadziej.
Godnie zastępuje ją awokado. Jeśli tylko lubicie smak awokado na pewno zasmakuje wam ten krem.
Smakuje naprawdę jak nutella!

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2-3 kopiaste łyżki kakao ( zależnie jak intensywny smak czekolady lubicie)
  • 2,5 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • ew. 2 łyżki drobno posiekanych orzechy laskowe

Awokado dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, okręcamy owoc i wyciągamy pestkę.
Wydłubujemy miąższ ze skórki i przekładamy do blendera. Dodajemy kakao i syrop lub miód.
Dokładnie miksujemy. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli lubicie kremy czekoladowe z orzechami dodajcie posiekane orzechy laskowe i wymieszajcie.

I już:)

Gotową nutellę można przechowywać kilka dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz