wtorek, 21 października 2014

Wegetariańskie chilli

Uwielbiam to danie. Jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Super kolorowe i zdrowe. A jak pachnie! Smakuje samodzielnie jak i z tortillą czy bagietką. Można przyprawić je łagodnie lub na ostro.
Koniecznie spróbujcie!

Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce lub 2 pomidory i 150 ml soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 dymki
  • szczypta chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta curry
  • 1 płaska łyżeczka soli

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, aż się lekko zeszkli. W tym czasie myjemy i obieramy seler naciowy i kroimy go w małe plasterki. Dodajemy do cebuli. Następnie myjemy i oczyszczamy paprykę, kroimy ją w dużą kostkę. Dodajemy do patelni. Cukinię myjemy, obieramy, jeśli nie jest młoda, przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Dusimy 5 minut. Następnie wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Dolewamy szklankę wody ( ma powstać konsystencja gęstego sosu). Czosnek przecieramy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy curry, cukrem, ziołami prowansalskimi, chilli oraz solą i pieprzem. Sos dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy cukinia i papryka będą miękkie dodajemy osączoną i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Dusimy jeszcze 10 minut. Próbujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną dymką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz