Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce lub 2 pomidory i 150 ml soku pomidorowego
- 1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy
- 2 dymki
- szczypta chilli
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 szczypta curry
- 1 płaska łyżeczka soli
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, aż się lekko zeszkli. W tym czasie myjemy i obieramy seler naciowy i kroimy go w małe plasterki. Dodajemy do cebuli. Następnie myjemy i oczyszczamy paprykę, kroimy ją w dużą kostkę. Dodajemy do patelni. Cukinię myjemy, obieramy, jeśli nie jest młoda, przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Dusimy 5 minut. Następnie wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Dolewamy szklankę wody ( ma powstać konsystencja gęstego sosu). Czosnek przecieramy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy curry, cukrem, ziołami prowansalskimi, chilli oraz solą i pieprzem. Sos dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy cukinia i papryka będą miękkie dodajemy osączoną i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Dusimy jeszcze 10 minut. Próbujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną dymką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz