wtorek, 25 listopada 2014

Ciastka owsiane bez mąki i cukru



Przepyszne zdrowe ciastka owsiane. Przygotowanie jest błyskawiczne i naprawdę łatwe.
Takie ciastka są idealne jako przekąska, podwieczorek lub element śniadania. Ja zjadam zawsze takie ciastka z dodatkiem jogurtu naturalnego i małym owocem. Są smaczne, sycące i dają dużo energii.

Składniki na kilkanaście sztuk:
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka masła 

Banana rozgniatamy na papkę. Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Dodajemy płatki owsiane, pestki i żurawinę oraz masło. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy odrobinę wody lub masła, aby zapewnić wilgoć.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blasze układamy matę lub papier do pieczenia i łyżka nakładamy porcje ciasta formując okrągłe płaskie ciastka.
Ciastka pieczemy 20-25 minut. Tu wiele zależy od piekarnika, dlatego sprawdzamy czy ciastka są gotowe. Gdy masa nie będzie już lepka, a ciastka się zrumienią będą dobre. Jeśli lubicie bardziej przypieczone można potrzymać je dłużej, ale należy je cały czas kontrolować.
Gorące ciastka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz