Przepyszne połączenie. Słodkie miękkie ziemniaki, chrupiące orzechy nerkowe, kremowy sos na mleku kokosowym....a takie pyszności można wyczarować naprawdę bardzo szybko!
Przepis na to danie znalazłam w wegańskiej książce kulinarnej, typu no name, w wydaniu niemieckim. Mogłabym je jeść na okrągło!
Składniki:
- 200g słodkich ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka ciecierzycy
- 150g orzechów nerkowca
- 350 ml bulionu
- 100g mleka kokosowego
- kolendra lub pietruszka do dekoracji
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą na 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy chilli,kurkumę, cynamon i kmin rzymski. Podsmażamy 5 minut, aż cebula będzie szklista i miękka. Dodajemy ugotowane ziemniaki, połówki orzechów oraz przepłukaną i osączoną na sicie ciecierzycę. Gotujemy kilka minut, mieszając. Następnie wlewamy bulion i mleko kokosowe, mieszamy, aż sos będzie gładki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
Podajemy z ryżem, posypane kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz