poniedziałek, 3 listopada 2014

Curry ze słodkich ziemniaków i nerkowców




Przepyszne połączenie. Słodkie miękkie ziemniaki, chrupiące orzechy nerkowe, kremowy sos na mleku kokosowym....a takie pyszności można wyczarować naprawdę bardzo szybko!
Przepis na to danie znalazłam w wegańskiej książce kulinarnej, typu no name, w wydaniu niemieckim. Mogłabym je jeść na okrągło!

Składniki:
  • 200g słodkich ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150g orzechów nerkowca
  • 350 ml bulionu
  • 100g mleka kokosowego
  • kolendra lub pietruszka do dekoracji

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą na 10-15 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy chilli,kurkumę, cynamon i kmin rzymski. Podsmażamy 5 minut, aż cebula będzie szklista i miękka. Dodajemy ugotowane ziemniaki, połówki orzechów oraz przepłukaną i osączoną na sicie ciecierzycę. Gotujemy kilka minut, mieszając. Następnie wlewamy bulion i mleko kokosowe, mieszamy, aż sos będzie gładki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
Podajemy z ryżem, posypane kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz