sobota, 1 listopada 2014

Pudding gruszkowo- śliwkowy



Przepis na ten pudding znalazłam w programie kulinarnym Annabel Langbein. Pierwszy robiłam tego typu deser. Smakuje jak gęsty budyń z owocami. Śliwki są tu mocnym akcentem, w przeciwnym razie deser byłby mdły. Jeśli lubicie zimny budyń, deser powinien wam posmakować. Jego atutem są niewielkie ilości mąki i cukru.

Składniki:
  • 3 gruszki
  • 150g śliwek suszonych
  • 5 łyżek whisky
  • skorka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka 
  • 3lyzki cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 3 lyzki kopiaste maki
  • 1 łyżka cukru brązowego lub zwykłego do posypania

Suszone śliwki opłukujemy i zalewamy whisky. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki lub plasterki.
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy gruszki i śliwki ( zalewę dolewamy do masy). Posypujemy skórką pomarańczową i całość zalewamy masą mleczno jajeczną.
Na koniec posypujemy łyżką cukru.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.
Smakuje na ciepło i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz