Takie ziemniaki mogłabym jeść codziennie! Cudownie aromatyczne, otulone oliwą z oliwek, z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Zwłaszcza oliwa jest przepyszna, gdy przejdzie aromatem wszystkich składników. W całym domu pięknie pachnie i po prostu nie można się powstrzymać od wyjadania. Ale uważajcie, jeśli dacie dużo czosnku w domu będzie pachniało również czosnkiem:)
Ale przecież można wywietrzyć, dla takiego smaku cel uświęca środki:) A pieczony czosnek jest naprawdę znakomity, traci swój ostry smak i zapach, jest lekko słodki i kremowy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ( najlepsze są oczywiście młode,ale zwykłe są równie wspaniałe)
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 duża czerwona cebula
- 0,5 główki czosnku ( można więcej jeśli lubicie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
Młode ziemniaki oczyszczamy, zwykłe obieramy i kroimy w ósemki. Zagotowujemy wodę ze zwykłą solą kuchenna i podgotowujemy ziemniaki, aż będą na wpół miękkie. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w ósemki lub piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na kilka mniejszych części. Ziemniaki odcedzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na dużą blachę wykładamy ziemniaki, cebulę, czosnek i rozmaryn. Całość polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Mieszamy, aby oliwa dobrze otuliła każdego ziemniaka.
Pieczemy 15 - 20minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Usuwamy rozmaryn i wykładamy ziemniaki wraz z cebulą i czosnkiem na talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz