sobota, 15 listopada 2014

Zupa krem z batatów i marchewki

Lekka kremowa aromatyczna zupa o pięknym kolorze i zniewalającym aromacie.Do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników. Istotny jest tez blender, który nam zamieni zupę na jedwabisty krem. Do dzieła!

Składniki:

  • 0,5kg batatów ( słodkich ziemniaków)
  • 250g marchewki
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250ml soku jabłkowego
  • 0,5 l bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz kajeński
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • sól
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 kromki chleba ( może być czerstwy)

Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz imbir obieramy i kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku i dusimy na nim razem wszystkie składniki. Mieszamy dość często. Po około 5 minutach zalewamy warzywa bulionem, 2 szklankami wody i sokiem jabłkowym. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupę miksujemy na gładko, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i dwoma rodzajami pieprzu. Uwaga na pieprz kajeński, bo jest pikantny!Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą. Z chleba odcinamy skórki i kroimy pozostałą część w kostkę. Prażymy na suchej gorącej patelni, co chwilę obracając, aż otrzymamy mini grzaneczki.
Zupę rozlewamy miedzy talerze i posypujemy grzankami. Smacznego!

Inspiracją był przepis na krem ze słodkich ziemniaków i marchwi z dwumiesięcznika "Sielskie Życie". Przepis oczywiście po swojemu zmodyfikowałam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz