Kruche półfrancuskie ciasteczka o posmaku imbiru z lekką orzechową posypką lub grubym cukrem. Prezentują się okazale i smakują wyśmienicie. A jak pachną! Wpasowują się aromatem idealnie na Święta.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła ( 200g)
- 1 aromat migdałowy
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 kawałek imbiru ( ok.5 cm)
- 0,5 szkl . grubo zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 0,5 szkl. grubego cukru
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy 2 żółtka, śmietanę oraz aromat migdałowy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i masło pokrojone na kawałeczki. Na koniec wsypujemy starty imbir.
Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość palca i wykrawamy dowolne kształty.
Każde ciastko smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy albo grubym cukrem albo mielonymi orzechami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka pieczemy około 12 minut, trzeba uważać, bo łatwo się przypalają. Gdy się zrumienią, wyciągamy z piekarnika i szpatułką delikatnie przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz