sobota, 20 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami


Pyszne, delikatne pierogi. Ciasto jest leciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Nadzienie mocno grzybowe z dwóch rodzajów kapusty. Kiedyś na Wigilię nie jadało się u mnie w domu pierogów, odkąd jednak spróbowaliśmy, nie wyobrażamy sobie, że może ich na stole zabraknąć. Zawsze robimy ich więcej, zamrażamy i potem jak najdzie nas ochota wystarczy wrzucić do wrzątku i chwilę pogotować. Pyszności!

Składniki na 100 pierogów:
  • 6 szkl. mąki
  • 2 szkl. gorącej wody
  • 9 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1kg białej kapusty
  • 3 cebule
  • 150g grzybów suszonych
  • pieprz
  • sól
Farsz:
Białą kapustę szatkujemy, a kiszoną tniemy na krótsze kawałki. Gotujemy oddzielnie do miękkości.
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gotujemy również do miękkości.
Ugotowane oba rodzaje kapusty odcedzamy i wrzucamy do jednego garnka.Następnie grzyby drobno kroimy,a wodę z gotowania  dolewamy do kapusty. Dodajemy drobno pokrojoną zeszkloną na pozostałym oleju cebulkę. Całość gotujemy 30-40 minut, aż do redukcji płynu. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy gorącą wodę, 2 łyżeczki soli i 6 łyżek oleju.
Zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 milimetrów. Wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu i składamy pierogi. Pierogi, które chcemy od razu spożyć, gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku.
Pozostałe pierogi układamy na blasze wyłożonej ręcznikiem kuchennym i wkładamy na zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Pierogi nie mogą na siebie nachodzić. Gdy już będą mocno zmrożone dzielimy je na porcje i wkładamy do woreczków.







2 komentarze: