Pyszne, delikatne pierogi. Ciasto jest leciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Nadzienie mocno grzybowe z dwóch rodzajów kapusty. Kiedyś na Wigilię nie jadało się u mnie w domu pierogów, odkąd jednak spróbowaliśmy, nie wyobrażamy sobie, że może ich na stole zabraknąć. Zawsze robimy ich więcej, zamrażamy i potem jak najdzie nas ochota wystarczy wrzucić do wrzątku i chwilę pogotować. Pyszności!
Składniki na 100 pierogów:
- 6 szkl. mąki
- 2 szkl. gorącej wody
- 9 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1kg białej kapusty
- 3 cebule
- 150g grzybów suszonych
- pieprz
- sól
Białą kapustę szatkujemy, a kiszoną tniemy na krótsze kawałki. Gotujemy oddzielnie do miękkości.
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gotujemy również do miękkości.
Ugotowane oba rodzaje kapusty odcedzamy i wrzucamy do jednego garnka.Następnie grzyby drobno kroimy,a wodę z gotowania dolewamy do kapusty. Dodajemy drobno pokrojoną zeszkloną na pozostałym oleju cebulkę. Całość gotujemy 30-40 minut, aż do redukcji płynu. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy gorącą wodę, 2 łyżeczki soli i 6 łyżek oleju.
Zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 milimetrów. Wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu i składamy pierogi. Pierogi, które chcemy od razu spożyć, gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku.
Pozostałe pierogi układamy na blasze wyłożonej ręcznikiem kuchennym i wkładamy na zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Pierogi nie mogą na siebie nachodzić. Gdy już będą mocno zmrożone dzielimy je na porcje i wkładamy do woreczków.
dziekuję:)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, pyszne ,rozpływają się w ustach, od teraz będę robić sama pierogi.
OdpowiedzUsuń