Knysze pasują świetnie do barszczu i zupy grzybowej. Przygotowuję je od lat i chyba nigdy mi się nie znudzą! Pyszne drożdżowe ciasto i nadzienie z podsmażonej cebuli. Przepyszne na ciepło i na zimno. A ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 0,5 szkl. mleka
- 30 dag cebuli
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz,
- białko
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Powinna powstać dość gęsta konsystencja. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Roztapiamy masło.
Do miski wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, dodajemy stopione letnie masło i jajka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką i wykrawamy dość duże kółka. Nacinamy je promieniście w 3 miejscach. Na środek kładziemy łyżeczkę farszu. Formujemy 3- ramienne knysze. Za pomocą pędzelka smarujemy knysze rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) około 10-15 minut aż do zrumienienia.
Knysze nie zawsze wychodzą idealnie, ponieważ mogą się pootwierać. Jednak na smaku nic nie tracą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz