środa, 31 grudnia 2014

Francuskie koperty z wytrawnym nadzieniem


Szybki pomysł na przekąskę, gdy zadzwonią niespodziewani goście lub gdy mamy ochotę na coś niestandardowego. Tak naprawdę nadzienie może być różnorodne, zachęcam do eksperymentów.
Ja miałam akurat ricottę, czerwoną cebulę i paprykę, dlatego postanowiłam je połączyć.
Jeśli nie macie pod ręką ricotty możecie ją zastąpić serem typu feta.

Składniki na 8 kopert:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 czerwona papryka ( odmiany podłużnej lub zwykłej)
  • 2 czerwone cebule
  • 250g serka ricotta
  • 2/3 szkl. czarnych oliwek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w pierścienie, które przekrawamy na pół lub jeśli używacie zwykłej papryki w 2-3 centymetrowe paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z papryką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy cukier oraz rozmaryn i smażymy jeszcze około 7-10 minut.
Wyjmujemy rozmaryn.
Ricottę rozcieramy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do serka. Mieszamy i próbujemy, masa powinna być lekko słona.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie i wycinamy kwadraty. Na środku każdego kładziemy łyżkę serka z oliwkami i lekko rozsmarowujemy. Następnie nakładamy skarmelizowane warzywa. Kwadraty zamykamy tworząc koperty. Sklejamy brzegi. Górę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Posypujemy sezamem.
Pieczemy około 20 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Gdy ciastka się zarumienią, pieczemy jeszcze chwilę,cały czas doglądając, aby się nie przypaliły.
Wyciągamy koperty do lekkiego przestudzenia.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz