Przepis na tą zapiekankę znalazłam w dwumiesięczniku "Sielskie Życie". Spodobało mi się bardzo połączenie ziemniaków, musztardy i jabłek. Smaki niby razem do siebie nie pasują, ale po dłuższym zastanowieniu na pewno wyobrazicie sobie ten smak. Postanowiłam tą zapiekankę dodatkowo podrasować bekonem, który wydobędzie z niej wszystkie smaki i aromaty. Bekon możecie zastąpić z powodzeniem suchą kiełbasą np. krakowską.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 300 ml bulionu
- 250g śmietany
- 3 łyżki musztardy francuskiej ( ziarnistej)
- 2 czerwone jabłka
- 100g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- kilka liści lubczyku lub liści selera
- 6 plastrów wędzonego boczku
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy z łusek, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Bulion mieszamy ze śmietaną, dodajemy cebulę i zagotowujemy w garnku. Następnie dodajemy musztardę i ziemniaki i gotujemy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Liście lubczyku lub selera opłukujemy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ale ich nie obieramy. Kroimy na małe kliny ( cząstki).
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki z sosem, pomiędzy wtykamy kawałki jabłek.
Boczek kroimy na małe kawałki i układamy na zapiekance, bądź podobnie jak jabłka wtykamy między ziemniaki. Całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz