czwartek, 8 stycznia 2015

Risotto z grzybami Jamiego Olivera



Przepis na to risotto znalazłam u Jamiego Olivera. Lekko je zmodyfikowałam, Jamie zalecał inne zioła i inne grzyby, ja miałam akurat szałwię i pieczarki pod ręką, dlatego zdecydowałam się je wykorzystać. Risotto jest pyszne, kremowe i sycące. Kremowy ryż, chrupiące pieczarki, parmezan i szałwia to kompozycja doskonała.

Składniki
  • 1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
  • garść suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400g ryżu na risotto
  • 150ml wytrawnego wermutu albo białego wytrawnego wina
  • 250g pieczarek
  • 0,5 szkl. listków szałwii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25g masła + odrobina do smażenia pieczarek
  • 2/3 szkl. tartego parmezanu
  • oliwa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz 

Na kilku łyżkach oliwy smażymy drobno pokrojoną cebulę i umyte i drobno pokrojone łodygi selera.
Bulion podgrzewamy i kilkoma chochlami gorącego płynu zalewamy suszone grzybki. Do cebuli i selera dosypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wermut i wino i również mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy odcedzony grzybowy bulion i pokrojone grzybki oraz dużą szczyptę soli. Risotto gotujemy na wolnym ogniu często mieszając i dolewając kolejną chochlę bulionu gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i oliwy i smażymy pokrojone pieczarki. Pod koniec wsypujemy posiekaną szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Gdy risotto będzie gotowe dodajemy masło oraz parmezan, zostawiając 3 łyżki sera na później. Dokładnie mieszamy zawartość patelni. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy risotto na talerze, posypujemy odłożonym parmezanem i skrapiamy odrobiną oliwy. Na wierzchu układamy pieczarki z szałwią.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz