Sprawdzi się także na Wielkanoc, jako mała przystawka. Zachęcam gorąco!
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej, serrano lub wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
4 foremki żaroodporne smarujemy masłem. Plasterki szynki przekrawamy na pół i układamy w foremkach na krzyż. Następnie wbijamy delikatnie jajko, tak, aby żółtko nie wypłynęło, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i wkładamy foremki na około 10 minut. Cały czas pilnujemy jajek, bo wszystko zależy tak naprawdę od typu piekarnika i czas może się różnić.
Gdy białka się zetną, pieczemy jajka jeszcze minutę. Otwieramy piekarnik i lekko potrząsamy foremką. Jeśli białko jest ścięte i się nie trzęsie, jajka będą gotowe. W przeciwnym razie wkładamy foremki ponownie do piekarnika na minutę i znów sprawdzamy.
Gotowe jajka podajemy na ciepło w foremkach, posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz