poniedziałek, 30 marca 2015

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej



 To jest naprawdę proste i szybkie danie i uda się na pewno każdemu. Takie zapiekane jajka smakują obłędnie, lekko słona i chrupiąca szynka lub boczek, do tego jajka na miękko i szczypiorek. Odkąd zrobiłam to mini danie pewnej niedzieli na śniadanie bardzo często do niego wracamy.
Sprawdzi się także na Wielkanoc, jako mała przystawka. Zachęcam gorąco!

Składniki na 4 porcje:
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej, serrano lub wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

4 foremki żaroodporne smarujemy masłem. Plasterki szynki przekrawamy na pół i układamy w foremkach na krzyż. Następnie wbijamy delikatnie jajko, tak, aby żółtko nie wypłynęło, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i wkładamy foremki na około 10 minut. Cały czas pilnujemy jajek, bo wszystko zależy tak naprawdę od typu piekarnika i czas może się różnić.
Gdy białka się zetną, pieczemy jajka jeszcze minutę. Otwieramy piekarnik i lekko potrząsamy foremką. Jeśli białko jest ścięte i się nie trzęsie, jajka będą gotowe. W przeciwnym razie wkładamy foremki ponownie do piekarnika na minutę i znów sprawdzamy.
Gotowe jajka podajemy na ciepło w foremkach, posypane szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.