wtorek, 31 marca 2015

Zapiekane jajka z pomidorową niespodzianką




Dziś kolejny przepis na zapiekane jajka. Warto wypróbować go na śniadanie, kolację lub jako ciepłą przystawkę na Wielkanoc. Słodycz pomidorów, aromat czosnku i ziół i dymny posmak bekonu, a do tego jajko. Coś pysznego! Składniki w przepisie starczą na dwie porcje, jeśli chcecie zrobić więcej, wystarczy zwiększyć proporcjonalnie składniki.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cienkie plasterki bekonu
  • 1 mała cebula
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Bekon kroimy na małe kawałki.
Oliwę rozgrzewamy na małej patelni, wrzucamy bekon. Gdy zacznie mocno skwierczeć i się zrumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy na średnim ogniu aż do zeszklenia cebuli.
Uważamy, aby czosnek się nie przypalił.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie nacinamy na krzyż i ściągamy skórkę. Kroimy miąższ w kostkę i dodajemy do składników na patelni.Doprawiamy solą, ale ostrożnie, bo bekon jest już słony.
Posypujemy pieprzem i dodajemy listki tymianku. Dusimy około 7 minut, aż uzyskamy konsystencję sosu.
Foremki żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy sos pomidorowy. Wbijamy ostrożnie jajka, uważając, aby żółtko się nie rozpłynęło.Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Kontrolujemy często jajka, bo czas pieczenia zależy tak naprawdę od piekarnika. Gdy białko się zetnie, pieczemy jajka jeszcze minutę. Sprawdzamy czy białko się trzęsie, jeśli nie, jajka są gotowe i możemy je już wyciągać.W przeciwnym razie wstawiamy foremki ponownie do piekarnika.
Podajemy jajka na ciepło w foremkach, w których się piekły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz