środa, 1 kwietnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami



Kiedyś już wspominałam, że nadzienia pieczarkowego spróbowałam u znajomych z Zagłębia i zachwyciłam się tym smakiem. W moim domu zawsze mama robiła jajka faszerowane zielonym groszkiem.  Nadzienie pieczarkowe jest równie pyszne i często właśnie tak przygotowuję jajka faszerowane. To również fajny pomysł na Wielkanoc, aby poza jajkami gotowanymi na miękko lub na twardo podać jajka także w innej postaci.

Składniki na 20 połówek:
  • 10 jajek
  • 250g pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha do przybrania

Jajka gotujemy na twardo, następnie zalewamy zimną wodą, aby ostygły.

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy grzyby na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka obieramy delikatnie ze skorupek i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka.
Mieszamy żółtka z majonezem i pieczarkami, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do każdej połówki jajka nakładamy łyżkę farszu i układamy na talerzu. Dekorujemy rzeżuchą.
Prawda, że proste?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz