Kiedyś już wspominałam, że nadzienia pieczarkowego spróbowałam u znajomych z Zagłębia i zachwyciłam się tym smakiem. W moim domu zawsze mama robiła jajka faszerowane zielonym groszkiem. Nadzienie pieczarkowe jest równie pyszne i często właśnie tak przygotowuję jajka faszerowane. To również fajny pomysł na Wielkanoc, aby poza jajkami gotowanymi na miękko lub na twardo podać jajka także w innej postaci.
Składniki na 20 połówek:
- 10 jajek
- 250g pieczarek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- rzeżucha do przybrania
Jajka gotujemy na twardo, następnie zalewamy zimną wodą, aby ostygły.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy grzyby na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka obieramy delikatnie ze skorupek i przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka.
Mieszamy żółtka z majonezem i pieczarkami, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do każdej połówki jajka nakładamy łyżkę farszu i układamy na talerzu. Dekorujemy rzeżuchą.
Prawda, że proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz