Lekkie i puszyste ciasto z dużą ilością soczystych owoców. Idealne na początek sezonu truskawkowego. Do tego kwaskowy rabarbar. Eksplozja smaku!
Nie wiem jak wy, ale ja wprost uwielbiam truskawki i rabarbar. W sezonie prawie nie ma dnia, żebym czegoś z nich nie przygotowała. Choćby kompot, koktajl lub owsianka z truskawkami.
Słodkości z tych owoców można wyczarować co niemiara i na pewno pojawią się na blogu. Zachęcam do zaglądania!
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag truskawek
- 2 grube łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien, usuwamy końce. Kroimy w kostkę. Truskawki myjemy, odsączamy na sicie, usuwamy szypułki. Kroimy na duże kawałki.
Masło kroimy na kawałki i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy oba rodzaje cukru i ucieramy kilka minut. Wbijamy całe jajka i ucieramy aż do uzyskania dość jednolitej konsystencji. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy całość.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.Tortownicę smarujemy odrobiną tłuszczu i sypiemy lekko mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Na wierzch wysypujemy kawałki rabarbaru. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut. Gdy się zarumieni, sprawdzamy patyczkiem czy już się upiekło,
Upieczone zostawiamy do przestygnięcia w formie ( około 10-15 minut). Następnie delikatnie wyjmujemy i posypujemy brązowym cukrem.
Kroimy gdy całkiem ostygnie.
No to teraz pyszna kawa, kawałek ciasta i można się zasłużenie relaksować:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz