Gdy pierwszy raz wypiłam tą lemoniadę, byłam zaskoczoną smakiem i niesamowitym orzeźwieniem.
Natrafiłam na nią w pewnej knajpce we Wrocławiu i jak tylko wróciłam do domu, musiałam ją odtworzyć. Odtąd robię ją bardzo często. Rewelacyjnie orzeźwia, więc jest idealna na upały.
Składniki na 3 szklanki:
- 600ml wody mineralnej
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka stewii lub ksylitolu ew. cukru
- sok z 1 dużej cytryny lub 2 małych
Natkę opłukujemy i odcinamy łodyżki. Wrzucamy listki do blendera, dodajemy stewię, sok z cytryny i połowę wody. Miksujemy, aż natka będzie mocno rozdrobniona, następnie uzupełniamy resztą wody. Próbujemy i w zależności od upodobań, doprawiamy jeszcze stewią lub sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz