wtorek, 28 lipca 2015

Dżem agrestowy



 
Lubię lekko kwaskowe dżemy, dlatego do moich ulubionych należą dżem z czarnej porzeczki, z mirabelek oraz właśnie agrestowy. Sezon na te owoce jest dość krótki, wiec trzeba się spieszyć, jeśli planujecie przetwory. Dżem, który przygotowałam, to dżem gęsty, konsystencją przypomina trochę galaretkę. Jest słodko kwaśny, dlatego jeśli lubicie bardziej słodkie dżemy, należy go dosłodzić.

Składniki:
  • 1,5 kg czerwonego agrestu
  • 70 dag cukru


Agrest myjemy i przebieramy. Następnie usuwamy ogonki. Jest to trochę żmudna praca, lecz konieczna. Owoce zalewamy niewielką ilością wody, tak, aby się nie przypaliły, zanim się rozpadną. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu. Następnego dnia ponownie dżem zagotowujemy i gotujemy kolejne 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, mieszamy częściej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyparzone i osuszone słoiki napełniamy gorącym dżemem, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, odwracamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz