niedziela, 20 września 2015

Mus malinowy



Kocham maliny miłością absolutną. Uwielbiam je w każdej postaci, prosto z krzaczka, z bitą śmietaną, w formie musu, dżemu, koktajlu,sosu. Mogłabym je jeść garściami. Ten intensywny smak najlepiej zachować w formie pysznego deseru, dlatego dzisiaj mus malinowy. Lekki, intensywny i łatwy w przyrządzeniu. Trzeba chwilkę odczekać, aż stężeje,a  wtedy efekt jest fantastyczny. Mniam, mniam!

Składniki:
  • 2 opakowania malin
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki drobnego cukru


Odkładamy kilka malin do dekoracji, a pozostałe blendujemy z drobnym cukrem i paroma łyżkami wody.
Następnie przecieramy mus przez sito, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ostudzoną żelatynę mieszamy z musem malinowym.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.Mieszamy delikatnie trzepaczką z musem malinowym.
Gdy mus połączy się z ubitą śmietanką napełniamy pucharki i odstawiamy je do lodówki na ok.30-40 minut. Wcześniej dekorujemy wierzch odłożonymi malinami.


I już. Mówiłam, że proste?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz