Kocham maliny miłością absolutną. Uwielbiam je w każdej postaci, prosto z krzaczka, z bitą śmietaną, w formie musu, dżemu, koktajlu,sosu. Mogłabym je jeść garściami. Ten intensywny smak najlepiej zachować w formie pysznego deseru, dlatego dzisiaj mus malinowy. Lekki, intensywny i łatwy w przyrządzeniu. Trzeba chwilkę odczekać, aż stężeje,a wtedy efekt jest fantastyczny. Mniam, mniam!
Składniki:
- 2 opakowania malin
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki drobnego cukru
Następnie przecieramy mus przez sito, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ostudzoną żelatynę mieszamy z musem malinowym.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.Mieszamy delikatnie trzepaczką z musem malinowym.
Gdy mus połączy się z ubitą śmietanką napełniamy pucharki i odstawiamy je do lodówki na ok.30-40 minut. Wcześniej dekorujemy wierzch odłożonymi malinami.
I już. Mówiłam, że proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz