Dzisiaj na tapecie hiszpańskie
smaki. Gwiazdą dania jest chorizo. Odmian tej popularnej hiszpańskiej
kiełbasy jest wiele, dlatego przed rozpoczęciem gotowania należy jej
spróbować.Jeśli będzie pikantna nie dodajemy już ostrej papryczki, no chyba, że lubimy piekielna ostrość.W przypadku łagodnego chorizo
ostrość regulujemy papryczka. Tutaj też warto jej próbować, aby poznać
skalę ostrości. Czasem możemy trafić na taka odmianę, która wypali nam
gardło, wiec trzeba postępować ostrożnie.
Jeśli nie chcecie próbować takiej papryczki- ja sama tez tego nie robię, ewentualnie mąż – najlepiej dodawać jej do dania po trochu. Zawsze można dorzucić więcej, a jak już przesadzimy na początku to ciężko będzie danie uratować.
Jeśli nie chcecie próbować takiej papryczki- ja sama tez tego nie robię, ewentualnie mąż – najlepiej dodawać jej do dania po trochu. Zawsze można dorzucić więcej, a jak już przesadzimy na początku to ciężko będzie danie uratować.
Kiedyś przyrządziłam tak curry,
pokroiłam chilli i cale wrzuciłam. Było tak piekielnie ostre, ze mimo
rozrzedzenia 2 dużymi jogurtami greckimi, nie byłam w stanie tego
przełknąć. Tak wiec – uważajcie :)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti lub linguini w suchej masie
- 170g kiełbasy chorizo lub węgierskiej
- 1 pomarańczowa papryka
- 0,5 bulwy kopru włoskiego
- 30g kiełków groszku
- 0,5 malej ostrej papryczki ( gdy chorizo jest pikantne pomijamy)
- 130g małych pomidorków
- Ew. śmietana 12% dla złagodzenia smaku
- Sól
Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Chorizo kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na sucho wok lub patelnie.
Nie używamy żadnego tłuszczu,
ponieważ wytopi się z kiełbasy. Kiełbasę podsmażamy około 5 minut, gdy
zacznie się lekko zwijać, dodajemy posiekana papryczkę.
Następnie dodajemy półplasterki
kopru włoskiego oraz paski papryki. Podsmażamy całość około 7 minut.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
Dodajemy pomidorki. Jeśli są duże
możemy przekroić je na pół. Dorzucamy polowe kiełków i dusimy jeszcze
kilka minut. Wrzucamy ugotowany makaron wraz z odrobiną wody, tak, aby
makaron się nie kleił.
Mieszamy całość. Na koniec wrzucamy resztę kiełków dla świeżości smaku.
Jeśli danie wydaje się wam zbyt pikantne dolewamy trochę śmietany i gotujemy z 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz