środa, 10 sierpnia 2016

Sałatka z prosciutto i malinami


Niezwykle przyciągająca wzrok sałatka. Pełna koloru, świeżości i lekkości. Łączy akcenty słodkie i słone.
Świetnie pasują do niej ciabatty polane oliwą. To kolejne z dań, które robią się błyskawicznie i dlatego tak je lubię:)

Składniki:
  • 2 szkl, mieszanki sałat
  • 1 szkl. porwanych listków sałaty rzymskiej
  • 200g pomidorków koktajlowych, najlepiej żółtych i czerwonych
  • 5 plastrów szynki dojrzewającej,prosciutto
  • 2/3 szkl. płatków świeżo startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • garść malin
  • świeży tymianek

Sałatę i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na pół. Na talerzu układamy sałatę, pomidorki oraz kawałki prosciutto. Z oliwy, octu i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę.
Układamy maliny, parmezan i listki tymianku. Voila!






1 komentarz:

  1. Bardzo kolorowa sałatka, wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń