Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Zamiast jajecznicy, owsianki czy kanapki warto skusić się na to lekkie, lekko pikantne danie. Podkręci metabolizm, doda energii i na pewno zapadnie w pamięć, że nieraz jeszcze do szakszuki wrócicie!
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów z chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków majeranku
- 5 jajek
- opcjonalnie mielone chilli
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy. Gdy sos wyda wam się zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Dodajemy połowę majeranku i mieszamy. Wbijamy jaja, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną jeszcze miękkie.
Potrawę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy resztą majeranku.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz