wtorek, 13 września 2016

Brownie z malinami


 Intensywnie czekoladowe, wilgotne, ciągnące się.... chyba najlepsze jakie jadłam. Przepis pochodzi z australijskiej edycji programu Masterchef. Uczestniczka zasłużenie się w nim znalazła! W przepisie zmieniłam jedynie rodzaj cukru. W oryginale powinien być tylko cukier brązowy, ja zmieszałam go ze zwykłym. Ciasto jest niesamowite, przyciąga co chwilę po kolejny kawałek. Ilość czekolady powoduje, że kawałek w zupełności by starczył, jednak maliny są prawdziwym magnesem. Swą słodyczą i delikatną kwasowością nadają ciastu świeżości. Spróbujcie!

Składniki:
  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100g brązowego cukru
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 80g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 250g malin

Masło umieszczamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy na średnim ogniu.Uważamy, aby nie przypalić czekolady.
Jajka ubijamy z drobnym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier brązowy i dalej ubijamy. Grudki cukru mogą być trochę wyczuwalne.
Mąkę i kakao przesiewamy dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy lub krótko miksujemy.
Następnie dodajemy masę do rozpuszczonej czekolady i masła, mieszamy do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Blachę o wymiarach mniej więcej 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto,wygładzamy i posypujemy malinami.
Pieczemy 30 minut. Ciasto jest wilgotne, wiec nie sprawdzamy patyczkiem stopnia upieczenia.Odstawiamy do ostygnięcia.Następnie kroimy na kwadraty.





1 komentarz:

  1. Wyglada przepysznie! Czekolada i maliny to cos co uwielbiam ❤️

    OdpowiedzUsuń