Najlepsze kruche ciasteczka. Moje ulubione. Kilka składników, szybki czas przygotowania i ten smak...
Ciasteczka rozpływają się w ustach. Kruche, maślane, z nutą lawendy, która nadaje mu interesującego smaku. Niektóre ciasteczka obtoczyłam dodatkowo w cukrze, resztę zostawiłam saute. Obie wersje są pyszne!
Gorąco polecam!
Składniki:
- 150g zimnego masła
- 300g mąki
- 3 żółtka
- 80g drobnego cukru
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- 0,5 szkl. cukru pudru lub drobnego cukru do obtoczenia
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy kwiatki i mąkę. Następnie zagniatamy ciasto. Inną opcją jest umieszczenie kawałków masła i pozostałych składników w misie i ręczne zagniecenie ciasta od początku.
Ciasto chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na 0,5 cm i wykrawamy ulubione kształty. Połowę ciasteczek obtaczamy w cukrze pudrze, resztę zostawiamy. Jeśli używamy drobnego cukru polecam obtoczenie w nim już upieczonych ciastek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka wykładamy w niewielkich odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut aż do lekkiego zezłocenia.
Po upieczeniu możemy ciepłe ciastka obtoczyć dodatkowo w cukrze.
Ciastka przechowujemy w puszce lub słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz