wtorek, 27 września 2016

Papryka faszerowana



Niby takie niewielkie warzywo, ale wierzcie mi, z nadzieniem jest całkiem sycące. Najlepsza papryka do tego dania to odmiany czerwona, żółta i pomarańczowa. Nadadzą daniu słodyczy i będą pięknie pachnieć.
Danie nie jest skomplikowane, za to na pewno bardzo aromatyczne i kuszące.

Składniki:
  • 5-6 papryk
  • 400g mielonego mięsa 
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do posmarowania blachy

Papryki myjemy, odcinamy czapeczkę, wydrążamy środki.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy, aż zmieni kolor na szary. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone pieczarki.
Dusimy 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, kmin rzymski, mieloną paprykę oraz doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy i wraz z osączoną fasolką dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze z 10 minut.
Blaszkę smarujemy olejem, aby papryki nie przywarły.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni.
Papryki nadziewamy aż do rantu papryki, wygładzamy równo i kładziemy plaster mozzarelli. Przykrywamy czapeczką z papryki.
Pieczemy około 30 minut, aż papryka będzie miękka, skórka zacznie się marszczyć i brązowić, a ser się rozpuści.
Jeśli chcecie pozbyć się skórki papryki, wkładamy upieczone papryki do foliowego woreczka i odstawiamy na ok 8-10 minut. Po tym czasie papryka się zaparzy i skórka powinna łatwiej odejść.
Do dania pasuje sos na bazie jogurtu np. czosnkowy.

 




1 komentarz:

  1. lubię wszelkiego rodzaju nadziewane warzywa, ale chyba paprykę najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń