Niby takie niewielkie warzywo, ale wierzcie mi, z nadzieniem jest całkiem sycące. Najlepsza papryka do tego dania to odmiany czerwona, żółta i pomarańczowa. Nadadzą daniu słodyczy i będą pięknie pachnieć.
Danie nie jest skomplikowane, za to na pewno bardzo aromatyczne i kuszące.
Składniki:
- 5-6 papryk
- 400g mielonego mięsa
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- oliwa do posmarowania blachy
Papryki myjemy, odcinamy czapeczkę, wydrążamy środki.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy, aż zmieni kolor na szary. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone pieczarki.
Dusimy 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, kmin rzymski, mieloną paprykę oraz doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy i wraz z osączoną fasolką dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze z 10 minut.
Blaszkę smarujemy olejem, aby papryki nie przywarły.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni.
Papryki nadziewamy aż do rantu papryki, wygładzamy równo i kładziemy plaster mozzarelli. Przykrywamy czapeczką z papryki.
Pieczemy około 30 minut, aż papryka będzie miękka, skórka zacznie się marszczyć i brązowić, a ser się rozpuści.
Jeśli chcecie pozbyć się skórki papryki, wkładamy upieczone papryki do foliowego woreczka i odstawiamy na ok 8-10 minut. Po tym czasie papryka się zaparzy i skórka powinna łatwiej odejść.
Do dania pasuje sos na bazie jogurtu np. czosnkowy.
lubię wszelkiego rodzaju nadziewane warzywa, ale chyba paprykę najbardziej :)
OdpowiedzUsuń