To ciasto urzekło mnie już podczas pieczenia. Niesamowity zapach, kuszące bakalie, przyprawy i brandy.
Odrobina alkoholu naprawdę wiele zmienia! To ciasto to połączenie brownie z piernikiem. Wilgotne, aromatyczne, zaskakujące. Wciąż waham się czy nie upiec go na Święta zamiast tradycyjnego piernika.
Jak dla mnie, bije go smakiem na głowę!
Składniki:
- 50g suszonych moreli
- 50g suszonych śliwek
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 6 łyżek brandy
- 100g cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 3 jajka
- 250g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Morele i śliwki siekamy, przekładamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami brandy. Odstawiamy na około godzinę.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę i wkładamy do niej składniki. Gdy czekolada i masło się połączą zdejmujemy miskę i odstawiamy masę do przestudzenia.
Jajka ubijamy z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym na puch. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i korzenne przyprawy. Łączymy całość szpatułka lub mikserem na niewysokich obrotach. Na koniec dodajemy orzechy oraz namoczone bakalie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( termoobieg 160stopni). Kwadratową lub prostokątną blachę 22 x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut aż do tzw. suchego patyczka.
Z cukru pudru i pozostałych 2 łyżek brandy kręcimy lukier. Smarujemy nim przestudzone ciasto. Kroimy w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz