wtorek, 13 grudnia 2016

Czekoladowe ciasto piernikowe z nutą brandy


To ciasto urzekło mnie już podczas pieczenia. Niesamowity zapach, kuszące bakalie, przyprawy i brandy.
Odrobina alkoholu naprawdę wiele zmienia! To ciasto to połączenie brownie z piernikiem. Wilgotne, aromatyczne, zaskakujące. Wciąż waham się czy nie upiec go na Święta zamiast tradycyjnego piernika.
Jak dla mnie, bije go smakiem na głowę!

Składniki:

  • 50g suszonych moreli
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 6 łyżek brandy
  • 100g cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Morele i śliwki siekamy, przekładamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami  brandy. Odstawiamy na około godzinę.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę i wkładamy do niej składniki. Gdy czekolada i masło się połączą zdejmujemy miskę i odstawiamy masę do przestudzenia.
Jajka ubijamy z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym na puch. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i korzenne przyprawy. Łączymy całość szpatułka lub mikserem na niewysokich obrotach. Na koniec dodajemy orzechy oraz namoczone bakalie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( termoobieg 160stopni). Kwadratową lub prostokątną blachę 22 x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut aż do tzw. suchego patyczka.
Z cukru pudru i pozostałych 2 łyżek brandy kręcimy lukier. Smarujemy nim przestudzone ciasto. Kroimy w kwadraty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz