środa, 7 grudnia 2016

Likier kukułka



Pyszny słodki likier, najprostszy na świecie. Osobiście aż tak nie lubię cukierków kukułek, ale likier jest naprawdę świetny. Mały kieliszek zaspokoi ochotę zarówno na coś słodkiego jak i alkoholowego.
Odkąd spróbowałam go u znajomych, wciąż za mną chodził. Musiałam go zrobić!

Składniki:

  • 300g cukierków kukułek
  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150-200 ml spirytusu


Cukierki wysypujemy na blat i tłuczemy je wałkiem, aby trochę się połamały. Odwijamy z papierków.
Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy potłuczone cukierki. Mieszamy tak długo, aż cukierki się rozpuszczą. To trochę potrwa, więc zmniejszamy ogień i uzbrajamy się w cierpliwość.
Im bardziej cukierki są rozdrobnione, tym szybciej się rozpuszczą.
Gdy masa będzie już jednolita, przelewamy do chłodnego naczynia i odstawiamy do przestygnięcia.
Dolewamy spirytus, dobrze mieszamy i przelewamy do butelki lub karafki.
Wstrząsamy zawsze przed użyciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz