Pyszny słodki likier, najprostszy na świecie. Osobiście aż tak nie lubię cukierków kukułek, ale likier jest naprawdę świetny. Mały kieliszek zaspokoi ochotę zarówno na coś słodkiego jak i alkoholowego.
Odkąd spróbowałam go u znajomych, wciąż za mną chodził. Musiałam go zrobić!
Składniki:
- 300g cukierków kukułek
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150-200 ml spirytusu
Cukierki wysypujemy na blat i tłuczemy je wałkiem, aby trochę się połamały. Odwijamy z papierków.
Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy potłuczone cukierki. Mieszamy tak długo, aż cukierki się rozpuszczą. To trochę potrwa, więc zmniejszamy ogień i uzbrajamy się w cierpliwość.
Im bardziej cukierki są rozdrobnione, tym szybciej się rozpuszczą.
Gdy masa będzie już jednolita, przelewamy do chłodnego naczynia i odstawiamy do przestygnięcia.
Dolewamy spirytus, dobrze mieszamy i przelewamy do butelki lub karafki.
Wstrząsamy zawsze przed użyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz