czwartek, 16 lutego 2017

Ciasto orkiszowe z burakami

 

Ten przepis na pewno przypadnie do gustu osobom na diecie, dbającym o zdrowe odżywianie czy też unikającym białej mąki.
Ciasto można by też nazwać chlebkiem, nie jest mocno słodkie, jest też raczej zbite. Świetnie smakuje posmarowane masłem. Smak ma lekko kakaowy, piernikowy, słodyczy i chrupkości nadają bakalie.


Składniki:
  • 190g mąki orkiszowej
  • 150g upieczonych /ugotowanych buraków
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 30 ml oleju
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao lub karobu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 130g mieszanki  posiekanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 kostek gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Jajka ucieramy z cukrem na puch. Nadal ucierając dodajemy olej, a potem przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek. Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub blendujemy i dodajemy do ciasta. Całość miksujemy. Dodajemy 2/3 mieszanki bakaliowej.
Keksówkę natłuszczamy i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto.
Pieczemy w 190 stopniach około 30-35 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej ( połamaną czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści). Szybko posypujemy pozostałymi bakaliami oraz płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz