Ciasto można by też nazwać chlebkiem, nie jest mocno słodkie, jest też raczej zbite. Świetnie smakuje posmarowane masłem. Smak ma lekko kakaowy, piernikowy, słodyczy i chrupkości nadają bakalie.
Składniki:
- 190g mąki orkiszowej
- 150g upieczonych /ugotowanych buraków
- 3 jajka
- 150g cukru
- 30 ml oleju
- 2 kopiaste łyżeczki kakao lub karobu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 130g mieszanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Nadal ucierając dodajemy olej, a potem przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek. Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub blendujemy i dodajemy do ciasta. Całość miksujemy. Dodajemy 2/3 mieszanki bakaliowej.
Keksówkę natłuszczamy i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto.
Pieczemy w 190 stopniach około 30-35 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej ( połamaną czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści). Szybko posypujemy pozostałymi bakaliami oraz płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz