Składniki:
- 2 duże jajka
- 70g drobnego cukru
- 50g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl, rumu
- 200ml śmietany kremówki
- 2 kopiaste łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 mała pomarańcza
- 1 kiwi
- 1/4 mango
- 3/4 szkl, malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- listki mięty do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Następnie stopniowo wlewamy żółtka. Powinniśmy otrzymać puszysty kogel mogel bez wyczuwalnego cukru.
Oba rodzaje mąki przesiewamy delikatnie do masy jajecznej i mieszamy równie delikatnie za pomocą szpatułki aż do połączenia się składników. Masa powinna być puszysta, bez grudek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dno blaszki w kształcie serca lub okrągłej o sr.18 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy. Przelewamy ciasto do blaszki, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z formy na kratkę. Ostudzony biszkopt nasączamy rumem.
W misie miksera umieszczamy śmietanę, mascarpone i cukier puder i ubijamy na gęsty krem.
Wykładamy na biszkopt.
Mango i kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze obcinamy z każdej strony, tak, aby odciąć skórkę wraz z białą błonką. Następnie wycinamy małe fileciki z pomarańczy.
Maliny, cukier i 2-3 łyżki wody umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy, aż maliny puszczą sok. Dodajemy mąkę i mieszamy aż masa się zagotuje i otrzymamy gęsty kisiel. Odstawiamy do przestudzenia.
Na biszkopcie pokrytym śmietaną układamy pokrojone owoce, dekorujemy przestudzonymi malinami.
Przyozdabiamy listkami mięty.
Wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz