czwartek, 2 marca 2017

Chrupki chlebek skandynawski



Cudownie chrupki i zdrowy chlebek. Daje duże pole do popisu, ponieważ zarówno rodzaj mąki jak i nasion można dowolnie wymieniać. Świetnie sprawdza się, gdy pieczywa w domu zabraknie, sklep daleko albo za oknem brzydka pogoda. U mnie ten chlebek jest alternatywą dla zwykłego pieczywa. Można go też dłużej przechowywać w zamkniętym pojemniku. Idealnie pasuje do twarożku lub różnego rodzaju past.

Składniki:
  • 1 szkl,. mąki żytniej
  • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, można je dodatkowo zmielić
  • 0,5 szkl. siemienia lnianego
  • 0,5 szkl. sezamu
  • 0,5 szkl. pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 l ciepłej wody
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz

Wszystkie składniki poza solą morską i pieprzem mieszamy w dużej misce.Masa będzie dość luźna. Odstawiamy miskę na 20 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
Dużą blachę - taką z wyposażenia piekarnika- lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien się lekko przykleić, to ułatwi nam rozsmarowanie masy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Masę rozsmarowujemy na papierze przy pomocy szpatułki. Warstwa powinna być równa i cienka, dlatego rozkładamy masę aż do samych brzegów. Wygładzamy wierzch, posypujemy solą morską i pieprzem.
Pieczemy godzinę.Po 20 minutach pieczenia wyciągamy blachę, nacinamy nożem wzdłuż i wszerz, tak aby otrzymać prostokątne chleby. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na pozostały czas. Chlebek po godzinie powinien być złociście rumiany i chrupki, jeśli tak nie jest, podpiekamy jeszcze trochę.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz