Lekka i zdrowa sałatka. Świetna na lunch, kolację lub przekąskę. A co najważniejsze- dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Warto ją przygotowywać, gdy zostanie nam trochę ugotowanego ryżu z obiadu.
Zamiast ryżu pasuje też kasza pęczak lub bulgur. Zamiast natki można dodać koperek. Też będzie pysznie!
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanego ryżu basmati
- 2 średnie bataty
- 2 duże ugotowane buraki (300g)
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kiełków brokuła
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy oliwę, doprawiamy słodką papryką, estragonem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż bataty będą miękkie.
Do salaterki wsypujemy ryż, natkę, pestki słonecznika, kiełki. Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Mieszamy. Na koniec wsypujemy upieczone kostki batata. Sałatkę mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. W zależności o preferencji można doprawić sałatkę kilkoma kroplami soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz