niedziela, 26 marca 2017

Tarta cytrynowa Donny Hay


Wszelkie wypieki Donny Hay biorę w ciemno. Donna jest osobą mało znaną w Polsce, kojarzyć ją mogą osoby oglądające Masterchef Australia. Wydała kilkanaście cudownych książek kulinarnych, jedna z nich została wydana również po polsku. Przeglądając jej dzieła zachwycam się zawsze zdjęciami, są tak niesamowite, a wypieki tak dopracowane, że naprawdę rozumiem, co to znaczy jeść oczami.
Dziś chciałabym wam zaproponować tartę cytrynową autorstwa Donny. Tarta jest delikatna i aromatyczna, jeden mały kawałek to zdecydowanie za mało. Wypiek nie jest skomplikowany, a zdecydowanie warty grzechu. Zresztą, grzechem byłoby jej nie spróbować!

Składniki:
  • 225g mąki pszennej
  • 125 g masła w temp.pokojowej, posiekanego
  • 80g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 250 ml śmietanki 18% ( słodkiej, płynnej)
  • 2 jajka
  • 110g drobnego cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • 1,5 łyżki cukru pudru do dekoracji
Z mąki, masła, cukru pudru, 3 żółtek i zimnej wody zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm.i przenosimy na lekko natłuszczoną blachę. Chłodzimy ciasto ponownie 10 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na schłodzone ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy obciążenie, aby tarta nie wyrosła zbyt mocno. Mogą to być specjalne ceramiczne kulki lub zwykła suszona fasola.
Pieczemy 15 minut, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut do lekkiego zarumienienia.
Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.
W dość wysokiej misce umieszczamy śmietankę, jajka, pozostałe żółtka , cukier oraz sok z cytryny. Ubijamy do połączenia składników. Przelewamy masę przez sito i wlewamy do podpieczonej tarty. Pieczemy 30-35 minut, aż masa się zetnie.
Następnie studzimy i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy przez sito cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz