Lubię takie sałatki na kolację, są lekkie, nie obciążają żołądka, mają dużo witamin.
Przygotowanie zajmie średnio 10-15 minut, a to kolejny plus. Sałatka jest odświeżająca, chrupki anyżowy koper włoski, słodkie chrupiące jabłko i miękkie awokado i mozzarella. A wszystko to przełamane lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej.Do tego delikatny sos musztardowy, który wieńczy całość.
Składniki:
- 1 koper włoski
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duże jabłko, soczyste typu ligol
- 1 mała główka sałaty rzymskiej baby
- 1 kulka mozzarelli
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 2 płaskie łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
Warzywa i jabłko myjemy i osuszamy. Do miski wrzucamy pokrojoną sałatę rzymską.
Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z awokado. Z kopru włoskiego odcinamy zewnętrzne nieładne łuski oraz łodygi. Kroimy warzywo w cienkie plasterki.
Szynkę oraz mozzarellę kroimy w niewielkie kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do sałaty.
Posypujemy koperkiem.
Z musztardy, soku z cytryny, oleju i pieprzu kręcimy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Układamy na talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz