piątek, 14 kwietnia 2017

Babka jogurtowa



Jeśli nadal nie wybraliście jeszcze przepisu na wielkanocną babkę polecam babkę jogurtową. Pięknie rośnie, smakuje idealnie i na pewno przypadnie wam do gustu.
Babka jogurtowa jest przyjemnie wilgotna, puszysta i dłużej zachowuje świeżość.
Z przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet ten, kto do kuchni wchodzi tylko po herbatę:)

Składniki:

  • 1 szkl.cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
do dekoracji
  • cukier puder lub
  • lukier ( 2/3 szkl. cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody)

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Wbijamy kolejno po jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę na przemian z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Formę do babki lub keksu lekko natłuszczamy i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu, odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Z cukru pudru i gorącej wody kręcimy lukier, polewamy nim ostudzoną babkę. Zamiast lukru można oprószyć babkę cukrem pudrem.





1 komentarz: