Najszybszy i najprostszy mazurek do pieczenia. Nie potrzeba do niego nawet specjalnych umiejętności:)
Połączenie kajmaku, banana i gorzkiej czekolady jest po prostu bajeczne! Mazurek zalecam przygotować dzień wcześniej, aby wafle lekko namokły i się przegryzły. Dekorujemy bananem i miechunką krótko przed podaniem, ponieważ banan szybko ciemnieje i nieestetycznie wygląda.
Składniki:
- 1 op. wafli ( 180g - 5 kwadratowych wafli)
- 2 p. masy kajmakowej
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 banan
- owoce miechunki do dekoracji
Wafle smarujemy niezbyt grubą warstwą masy kajmakowej, nakładamy jeden na drugi. Wierzch również smarujemy kajmakiem, jednak cieńszą warstwą.
Następnie przy pomocy ostrego noża przycinamy z każdej strony po 1 centymetrze wafli. Dzięki temu masa będzie równomiernie rozłożona w każdej porcji.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Płynną czekoladą dekorujemy wierzch mazurka.
Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków
Przed podaniem banany kroimy w ukośne plasterki i układamy na mazurku. Owoce miechunki odwijamy z zasuszonych liści, delikatnie myjemy, osuszamy i układamy między bananami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz