czwartek, 13 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowy na waflach ( bez pieczenia)


Najszybszy i najprostszy mazurek do pieczenia. Nie potrzeba do niego nawet specjalnych umiejętności:)
Połączenie kajmaku, banana i gorzkiej czekolady jest po prostu bajeczne! Mazurek zalecam przygotować dzień wcześniej, aby wafle lekko namokły i się przegryzły. Dekorujemy bananem i miechunką krótko przed podaniem, ponieważ banan szybko ciemnieje i nieestetycznie wygląda.

Składniki:

  • 1 op. wafli ( 180g - 5 kwadratowych wafli)
  • 2 p. masy kajmakowej
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • owoce miechunki do dekoracji

Wafle smarujemy niezbyt grubą warstwą masy kajmakowej, nakładamy jeden na drugi. Wierzch również smarujemy kajmakiem, jednak cieńszą warstwą.
Następnie przy pomocy ostrego noża przycinamy z każdej strony po 1 centymetrze wafli. Dzięki temu masa będzie równomiernie rozłożona w każdej porcji.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody. Płynną czekoladą dekorujemy wierzch mazurka.
Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków 
Przed podaniem banany kroimy w ukośne plasterki i układamy na mazurku. Owoce miechunki odwijamy z zasuszonych liści, delikatnie myjemy, osuszamy i układamy między bananami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz