Składniki:
- 300g suszonych daktyli
- 100g suszonych śliwek
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
- 1 szkl. ekspandowanego amarantusa
- 100g migdałów
- 6 suszonych moreli
Migdały mielimy w młynku lub blenderze. Daktyle i śliwki mielimy w blenderze - jeśli blender nie daje rady dolewamy odrobinę wody lub namaczamy wcześniej bakalie. Masę dodajemy do mielonych migdałów.
Dosypujemy amarantus, drobno posiekane morele oraz dodajemy kakao i olej i wszystko dobrze mieszamy lekko zagniatając.
Powinna powstać gęsta kula masy bakaliowej.
Przekładamy ją na deskę do krojenia, formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go na pożądaną grubość.
Docinamy równo brzegi i wykrawamy batoniki. Z resztek masy formujemy kolejne batoniki.
Gotowe przekładamy na talerz lub zostawiamy na desce, ale tak, aby się nie stykały i przechowujemy w lodówce.
Pyszne batoniki.
OdpowiedzUsuń