niedziela, 16 lipca 2017

Bezglutenowe ciasto cynamonowe z owocami


Cudownie leciutkie cynamonowe ciasto. Jest wilgotne, pachnące, puszyste i po prostu przepyszne. Już wiem, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, zmodyfikowałam go trochę, zamieniłam też mąkę pszenną na mąki bezglutenowe. Oczywiście zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej wystarczy użyć 150 g mąki pszennej, jeśli ktoś nie unika glutenu. Ciasto będzie tak samo pyszne. Mąki kukurydzianej bym nie zmieniała.

Składniki:
  • 300g rabarbaru
  • 200g truskawek
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej ( można zamienić na pszenną)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 125g miękkiego masła
  • 220g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie) 

Owoce myjemy. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy owoce na połówki. Z rabarbaru usuwamy włókna i kroimy na kawałki. Wszystkie owoce zasypujemy 100g cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodajemy do ciasta na przemian z jogurtem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia.
Na  koniec dodajemy owoce z wytworzonym sokiem. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach, około godzinę, aż do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem dla dekoracji.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz