sobota, 15 lipca 2017

Placek z czarnymi porzeczkami i bezą



Placek, bez którego nie można obejść się latem. Uwielbiam czarne porzeczki. Czerwone są czasem dla mnie za kwaśne, ale te czarne mimo swej kwasowości mają słodycz i coś uzależniającego.
Lubię kwaskowe desery, dlatego ten placek to strzał w dziesiątkę. Kruche ciasto, kwaśne owocki i słodka beza. Mmm, no to lecę po kawę!

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
owoce
  • 800g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
beza
  • 4 białka
  • 170g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Masło siekamy na male kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie oczyszczamy porzeczki i obieramy je z szypułek.
Formę o wymiarach ok 20x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy i wykładamy nim formę, pomagając sobie palcami. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg)na 20 minut. Pieczemy, aż ciasto się zarumieni.
W tym czasie białka ubijamy z solą, aż się spienią. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż beza będzie błyszcząca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy do połączenia się składników.
Porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na podpieczone ciepłe ciasto.
Następnie rozsmarowujemy bezę tworząc fale. Posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 50minut, w zależności od piekarnika. Początkowo pieczemy 5 minut w180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni.
Gdy beza będzie zarumieniona i przy dotyku chrupiąca, wyłączamy piekarnik.


12 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto - również z bezą i owocami. Myślę, że także spróbuję zrobić to ciasto. Trzeba korzystać, póki mamy pysze, świeże owoce :) Zapraszam na mojego bloga, jest tam moja wersja tego ciasta ;) http://naszekulinarnezycie.blogspot.com/2017/06/ciasto-truskawkowe-z-beza.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pięknie wygląda, i na pewno jest smaczne, palce lizać, muszę spróbować zrobić, można by upiec też np.z malinami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszesz że biszkopt a składniki i wykonanie kruchego czy na biszkopcie też można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, mój błąd, dziękuję za informację.Ciasto jest jak najbardziej kruche. Nie próbowałam na biszkopcie, ale myślę,żeby też się sprawdził, tylko to musiałby być biszkopt z użyciem masła, aby był bardziej ciężki. Typowy biszkopt może być zbyt puszysty i całość może się lekko zapadać i nie być stabilna. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Witam, jakbyśmy używali owoców mrożonych to rozważamy czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być mrożone, jednak najpierw bym je rozmroziła i odsączyła z soku.
      W przeciwnym razie mogą namoczyć ciasto podczas pieczenia.

      Usuń
  5. Pierwsze 20 minut pieczemy z termoobogiem napisala Pani,a kolejne 50minut to juz pieczemy bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Po jednym kawałku ma się ochotę na więcej, a o linię trzeba dbać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. upiekłam . porzeczki są gorzkawe w smaku

    OdpowiedzUsuń